Skaidulos – tai tam tikras angliavandenių tipas, randamas augaliniame maiste. Yra du skaidulų tipai – tirpios ir netirpios. Daugelis maisto produktų turi abiejų rūšių skaidulų, bet įprastai vieni produktai turi daugiau vienos, kiti – kitos rūšies skaidulų. Skaidulos nėra absorbuojamos organizmo ar suvirškinamos, tačiau yra labai svarbios norint išlaikyti gerą sveikatą. Manoma, kad daug skaidulų turinti dieta, ypatingai tirpiųjų, gali pagerinti kūno svorį, angliavandenių metabolizmą ir sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Netirpios skaidulos randamos pilno grūdo produktuose, sėlenose. Tirpios – ankštiniuose produktuose, vaisiuose (ypatingai citrusiniuose ir obuoliuose), avižose, šakniavaisiuose ir žaliosiose daržovėse.
Optimalu suvartoti 25 – 40 gramų skaidulų per dieną. Rekomenduojamas skaidulų kiekis moterims yra 25 gramai, o vyrams 38 gramai per dieną. Tačiau vyresniems žmonėms, sulaukus 50 metų, šis kiekis sumažinamas iki 21 gramo moterims ir 30 gramų vyrams.
Vartojant per daug skaidulų gali pasireikšti dujų kaupimasis, pilvo skausmai. Patartina geriau jas gauti valgant augalinį maistą ir vengti pridėtinių (komercinių) skaidulų.
SKAIDULŲ KIEKIS MAISTE
Grūdai ir makaronai | Porcijos dydis | Skaidulų kiekis |
Virti spagečiai | 1 puodelis | 6.3 g |
Virti miežiai | 1 puodelis | 6.0 g |
Sėlenų dribsniai | 3/4 puodelio | 5.3 g |
Avižiniai blynai | 1 vidutinis | 5.2 g |
Virti avižiniai dribsniai | 1 puodelis | 4.0 g |
Popkornai | 3 puodeliai | 3.5 g |
Rudi ryžiai | 1 puodelis | 3.5 g |
Ruginė duona | 1 riekė | 1.9 g |
Nesmulkintų kviečių duona | 1 riekė | 1.9 g |
Daržovės | Porcijos dydis | Skaidulų kiekis |
Artišokai | 1 vidutinis | 10.3 g |
Žalieji žirneliai | 1 puodelis | 8.8 g |
Virti brokoliai | 1 puodelis | 5.1 g |
Virtos ropės | 1 puodelis | 5.0 g |
Virti briuselio kopūstai | 1 puodelis | 4.1 g |
Saldūs kukurūzai | 1 puodelis | 4.0 g |
Pomidorai su odele | 1 mažas | 3.0 g |
Pomidorų pasta | 1/4 puodelio | 2.7 g |
Šviežia morka | 1 vidutinė | 1.7 g |
Vaisiai | Porcijos dydis | Skaidulų kiekis |
Avietės | 1 puodelis | 8.0 g |
Kriaušė su odele | 1 vidutinis | 5.5 g |
Obuolys su odele | 1 vidutinis | 4.4 g |
Bananas | 1 vidutinis | 3.1 g |
Apelsinas | 1 vidutinis | 3.1 g |
Braškės | 1 puodelis | 3.0 g |
Džiovintos figos | 2 vidutinės | 1.6 g |
Razinos | 30 gramų | 1.0 g |
Lentelėje nurodyti skaidulų kiekiai padės Jums apskaičiuoti kiek reikia suvartoti skaidulinio maisto. Tikiuosi šis straipsnis Jums buvo naudingas. Turite klausimų? Susisiekite mielai aptarsime juos.